print | close

In Memoriam: Доц. д-р Димитър Марков

29th of May 2021

Скъпи Колеги, с прискърбие ви съобщаваме, че на 53-годишна възраст ни напусна доц. д-р Димитър Марков, д.м. началник на Клиниката по съдова хирургия в УМБАЛ „Софиямед“

Напусна ни един изтъкнат съдов хирург и многоуважаван колега в медицинските и научни среди. Той бе достоен лекар и отдаден професионалист, който ще остави следа след себе си!

 

Българското национално дружество по съдова хирургия и ангиология,  на което той беше изявен член, изказва искрени съболезнования на семейството и близките му!

Светла му памет!

Доц. Марков е роден в гр. Белоградчик на 5 юни 1967г.

Той завършва медицина през 1991 г. в МУ-София, а от 1992г до 1993 г работи като доброволен сътрудник в УБ „Света Екатерина“ – София. След конкурс е назначен за асистент-хирург в „Св. Екатерина“, където работи 13 години в екипа на проф. Александър Чирков.

През 2002г. е назначен за лекционен асистент по съдова хирургия на студенти – медици и специализанти по съдова хирургия.

От 2004г . е назначен за Главен асистент към Катедра по сърдечно – съдова хирургия.

През ноември 2012 г. защитава дисертация на тема „Анализ на усложненията при тромбендартеректомия на каротидните артерии. Мултимодален подход.” и му е присъдена му е научна степен Доктор по обща и сърдечносъдова хирургия.

От 2006 до 2014 г. работи в отделението по съдова хирургия и ангиология на „Токуда болница София”.

Участва активно в екипа за бъбречни трансплантации към УБ „Александровска”.

Началник е на Клиниката по съдова хирургия на УМБАЛ „Софиямед“ от 2014г. През август 2017г. продобива научна степен „доцент“.

Доц. Марков е сред най-изявените съдови хирурзи в страната, извършил редица уникални за България оперативни интервенции и внедрил множество иновативни методи за съдови реконструкции и миниинвазивни техники в съдовата хирургия.

Има над 40 научни труда и публикации; научните му интереси и работа са и в областта на бъбречната трансплантология, хирургичното лечение на ААА, каротидната хирургия и др.

close