Home Информация За пациенти Артериални заболявания Хронични заболявания на крайниците
Хронични заболявания на крайниците

Хронична артериална недостатъчност на крайниците

 

Периферното съдово заболяване се изразява в нарушаване на нормалното преминаване на кръвния поток през артериалните съдове – артериите на долните крайници, (осигуряващи кислород за тъканите), в резултат на тяхното стесняване, запушване или ненормално разширение (аневризма).

Основните причини са атеросклерозата, захарната болест (диабет) или болестта на Бюргер, при които се увреждат съдовите стени и се стига до стесняване, запушване или разширение на главните артериални съдове.

Основният признак на заболяването е болката при движение или при напреднал стадий на болестта – и в покой. Тя се дължи на недостигът на кислород в стъпалото поради влошеното кръвоснабдяване и е сериозен признак за опасността от близки усложнения – незаздравяващи рани, повърхностни некрози или дълбоки гангрени, както и тежка инфекция.

Прогресирането на болката, гангрените и/или раните неизбежно води до възпаление в дълбоките тъкани на засегнатия крайник с развитие на неовладяема инфекция. Тези усложнения често налагат ампутация на крака, превръщаща болния в инвалид.

Компетентният специалист, който трябва да реши хода на лечението, така че да се избегнат тези усложнения и ампутацията е опитният съдов хирург. Той определя вида на лечението Ви, необходимостта от постъпването Ви в болница и определя времето за това. Преценява нуждата от снимка на артериалните съдове и от съдова операция или специфично медикаментозно лечение, в зависимост от болестните изменения.

Лекарят е задължен да Ви обясни характерът на операцията и защо е избрана процедурата, която е удобна или неудобна за Вас.Това се предопределя както от характерът на заболяването така и от Вашето общо състояние.

Съдовата операция се нарича Байпас и цели да се заобиколи поражението на засегнатата артерия и да се достави кръв на органите под него. Извършва се най – често с протеза от синтетичен материал с достъп през корема и поради това се извършва с “пълна упойка”.

Следоперативният период трае около 7 – 10 дни от които първите 2 – 3 са в интензивно отделение/сектор.

След изписването от болницата личният лекар може да проследява Вашето състояние и изписва лекарства, съгласно указанията на съдовия хирург, като Ви консултира периодично с него.

 
Българско национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология, Powered by Joomla!